Pegasus is als atletiekclub in de eerste plaats een sportclub waar iedereen in de beste omstandigheden en met een optimale ondersteuning de kans krijgt zijn/haar eigen sportieve talenten en passie te ontdekken en verder te ontwikkelen. We willen als actieve club een enthousiasme uitstralen dat onze atleten en ook hun vrienden en familie motiveert en de familieband binnen de club versterkt.
De club draagt de principes van ‘Ethisch en Gezond’ sporten hoog in haar vaandel. En verwacht dat alle leden, ouders en supporters zich aan de ‘Gedragscode’ opgesteld door ‘Atletiek Vlaanderen’ (VAL) zullen houden.
We richten ons naar beginners, gevorderden en recreanten en wensen onze atleten al op jonge leeftijd te bereiken om ze warm te maken voor de atletieksport.
De atletieksport biedt jongeren een gevarieerde sportieve vrijetijdsbesteding, zowel in de winter (veldlopen, zaalatletiek) als in de zomer (pisteatletiek). Tot de leeftijd van 13 jaar
(2de jaars miniemen) streven wij naar een brede motorische ontwikkeling. Atletiek leent zich daar goed toe want er is veel variatie: lopen, springen, werpen, aflossingen…
Vanuit deze brede basis kan de atleet dan zijn keuze maken: spurt, langere afstanden, hoogspringen… Voor competitievere kinderen is dan het moment aangebroken om een tandje bij te steken en het aantal trainingen op te drijven, atleten met minder sportieve ambities kiezen voor een goede scholing maar vooral voor veel plezier in het sporten.
Het indelen van de trainingsgroepen en het samenstellen van wedstrijdploegen wordt enkel en alleen gedaan door de trainersgroep.
Evolutie van de trainingen
A. Ontwikkeling van de atleet
Niet iedere jongere heeft dezelfde mogelijkheden en ambities. Het is de taak van de trainer om iedereen op zijn niveau uit te dagen zodat iedereen bijleert.
- Fundament (kangoeroes en benjamins):
Bewegingsbasis opbouwen: nog niet atletiekspecifiek, spelvormen en ook andere sporten komen aan bod. Het moet nog niet allemaal technisch correct zijn, als er maar veel bewegingservaring opgedaan wordt.
2. Leren trainen (pupillen):
Aanleren van eenvoudige technieken.
Minimum aan technische vaardigheden, concentreren op wat belangrijk is.
3. Trainen om te trainen (miniemen en cadetten)
Uitbouwen van een basis van snelheid, uithouding, kracht, lenigheid en coördinatie. Technische vaardigheden worden verbeterd.
Er wordt nog veelzijdig getraind maar een voorzichtige specialisatie begint aan de orde te komen
B. Omslagpunt (vanaf 15jaar)
1. Wedstrijdatletiek
Voor de atleten die op competitief niveau aan pistewedstrijden, veldlopen of wegwedstrijden willen deelnemen. In deze groep ligt de nadruk op competitie en het verbeteren van de persoonlijke prestaties. Het behoren tot deze groep verplicht tot het leveren van altijd nieuwe prestaties.
- Specialisatie (scholieren en junioren)
In deze groep ligt de nadruk op competitie en het verbeteren van de persoonlijke prestaties.
Voor een aantal van de atleten begint het aantal trainingen toe te nemen.
Technieken worden geoptimaliseerd.
- Conditionering (seniors en masters)
Ook in deze groep ligt de nadruk op competitie en het verbeteren van de persoonlijke prestaties. In geval van de masters rekening houdend met leeftijdsimpact op de fysieke mogelijkheden.
Technieken worden geoptimaliseerd of verbeterd.
2. Recreatieatletiek
a. Hier ligt de focus op het onderhouden van de conditie op een gezonde en verantwoorde manier. Sommigen in deze groep willen vooral samen sporten en in groep deelnemen aan recreatieve organisaties (joggings). Bij anderen is het doel vooral op een aangename manier de conditie op peil houden.
b. Start 2 run
AC Pegasus organiseert jaarlijks een sessie 0-5km om langzaam in te stappen en te beginnen met de opbouw van de conditie. Indien gewenst, gevolgd door een sessie 5-8/10 km met als doel deze conditie op verantwoorde wijze verder uit te bouwen.
Belangrijk! Samen trainen
Atletiek is misschien wel een individuele sport maar samen trainen , samen naar een wedstrijd gaan en samen plezier maken zorgt voor een betere en sterkere atleet.